fredag 15 oktober 2010

Avslutning

Jag håller helt med dig om den demokratiska ledaren.

Det var en jättebra beskrivning på dig själv Rebecca. Jag skulle nog säga lite som dig. När jag började Ledarskap så hatade jag verkligen att stå inför grupp. Det var min mardröm under tidigare skolgång. Under dessa tre år har jag verkligen lärt mig att utvecklas och prata inför annat folk än bara klassen. Jag kan nu stå och prata helt utan problem inför klassen. Jag kände mig också säker när jag och Catrin stod inför åk 9 och pratade om lärlingarna i fem minuter två hela dagar. Att prata om någonting man nästan inte vet vad det är ett stort steg enligt mig. Sen att man framför budskapet flera gånger om per dag. Man får verkligen testa sig själv och jag tyckte det gick jättebra och under de dagarna så såg man verkligen hur alla har utvecklats här på ledarskapsprogrammet. Det jag vill framföra är att jag känner att jag utvecklats under tiden jag gått här. Jag har lärt mig mycket om ledarskap och dess like. Känner ni att ni lärt er någonting? I sånna fall vadå?

Tack för mig.
/ Angelika Gustavsson

torsdag 14 oktober 2010

Demokratiska ledaren

Detta blir mitt sista inlägg och jag ska berätta lite kort om den demokratiska ledaren.

Den demokratiska ledaren är en öppen person och låter andra säga deras åsikter. Ledaren har en god syn på andra människor och är öppen för kommunikation. Dock vill ledaren att alla ska kunna fungera tillsammans och att det ska vara en trevlig arbetsmiljö. Alla ska kunna få ta initiativ och om problem uppstår så ska gruppen kunna lösa det tillsammans på ett bra sätt. Alltså är den demokratiska ledaren en ledare som visar att alla ska kunna vara delaktiga.


Och till sist tänkte jag berätta om mig själv lite hur jag är som ledare. Vi går nu sista året och jag har lärt mig ganska mycket fast det ändå inte känns så på ett sätt. Nu vågar jag stå inför klassen och redovisa och vara med i diskussioner men jag är fortfarande nervös och osäker men inte lika mycket som jag var i ettan. Jag är en ganska tyst person egentligen och säger inte alltid vad jag tycker för jag vill inte vara i vägen, men jag bättrar mig men det tar den tid den tar. Jag kommer bli ännu bättre det vet jag och faktiskt är jag glad att jag valde ledarskap för jag tycker nästan allting handlar om det. Och på något vis känner jag att jag har blivit en bättre person och vågar ta för mig lite mer än vad jag gjort förr. Troligtvis ser ni inte det på de sättet jag ser det på men jag vet ;)

Hejdå detta var det sista för mig!
/Rebecca k

måndag 11 oktober 2010

Låt-gå ledaren

Nu när Rebecca skrivit kort om den auktoritära ledaren så ska jag skriva kort om låt-gå ledaren. Låt-gå-ledaren är ofta en ledare som inte "pallar" trycket. Det kan också vara att ledaren försökt att vara demokratisk men de inte gått och känner sig sedan svagare och låter andra nästan få bestämma. Det finns även ledare som har valt att vara låt-gå-ledare som försöker att få med resten av gruppen så att de inte är oorganiserade men de skapas osäkerhet oftast. Detta kallas "djungelns lag". "Djungelns lag" går ut på att den som tar för sig klarar sig.

Vet ni några stora ledare i Sverige som använder sig av låt-gå stilen?

/ Angelika Gustavsson

fredag 8 oktober 2010

Olika ledarstilar och auktoritära ledaren

Alla i klassen har räknat ut vad man var för ledarstil. Jag och Angelica blev två olika som vi redan har skrivit om och det finns yttligare två till vilka är: "Pådrivande stryande" som innebär att man är målmedveten, resultatinriktid, tidsmedveten, snabb till beslut och handling, driver på andra, kör över ibland, lyssnar dåligt, krävande mot sig själv och andra. Den andra är "Analyserande logisk" som innebär att man är en god lyssnare, eftertänksam, logisk och realistisk, noggran, väl genomtänkta uttalande, tar få risker, långsam till beslut, tycker att det är viktigt med detaljer, ibland petig.

Är ni någon av dessa fyra ledarstilar och tycker ni det passar in på er personlighet?

Nu tänkte jag berätta lite om "Den auktoritära ledaren". Den sorts ledare betämmer vad som ska ske och låter ingen annnan diskutera om saken för att ledaren bestämmer allt helt själv. Det används ofta i det militära och Hitler var en storts ledare.

/Rebecca K

torsdag 7 oktober 2010

fortsättning

Ja juste ja. Testet vi gjorde var väldigt lärorikt vill jag säga för jag chansade ut vad min kompis skulle bli efter erfarenhet och precis de jag sa blev hon. Jag själv blev själv ”uttrycksfull initiativ” vilket innebär att man är aktiv, handlingsinriktad, idérik, lätt att prata med, vill vara i centrum, lyssnar dåligt, otålig, ständigt på väg, drar snabba slutsatser. Jag tycker själv att mycket av detta stämde bra in på hur jag brukar vara och agera. Testet gjorde vi alla i klassen på Christer lektion under "ledarskap". Så bilden har sin källa från den lektionen.
Precis som Rebecca skrev så har vi alla olika ledarstilar. Vad har ni andra?
Tryck på bilden för att få den stor
/ Angelika Gustavsson

tisdag 5 oktober 2010

fortsättning på ledarskap

Jag tycker att det stämmer ganska bra. Eftersom man är olika personer och har olika yrken så blir det självklart att man får olika ledarstilar. Och nu när vi kom in på det här om ledarstilar kom jag och tänka på att vi fick göra en uppgift så man kunde kolla vilken ledarstil man blev. Jag blev vårdande stödjande och det stod "varm, generös, god lyssnare, ställer upp för andra, har svårt att säga nej, konflikträdd, samarbetsinriktad, låter andra ta initiativet". När jag kollade på det stämde det ganska bra hur jag är som person och hur min ledarskap har utvecklas men dock var det någon sak som inte stämde. Jag lyssnar gärna på vad andra har att säga och jag bryr mig om andra men kanske inte alltid visar det på bästa sätt, vill samt hjälpa andra med det jag kan. Jag kan inte påstå att jag är konflikträdd eller låter andra ta initiativet men jag kan ge med mig ganska mycket, det måste inte vara just som jag vill utan andra ska självklart få säga deras åsikter m.m.

Vi alla har olika ledarstilar och det är alltså hur vi är som person, vad har du för ledarstil?

/Rebecca K

Ledarskap

Detta inlägg kommer handla om ledarskap. Jag ska berätta berätta kort om vad "ledarskap" står för enligt mig. Ledarskap är när man leder andra människor som t.ex. att vara gymtränare, lärare eller kanske partiledare om man ska prata riktigt stort. Vi alla är olika sorters ledare enligt mig och de finns en ledare i oss alla. Man måste t.ex. ha en ledarroll om man ska få ett barn. Om man ska bli mamma eller pappa måste man leda barnet i rätt riktning i livet för att allt ska gå vägen tror jag. Samma sak när du kanske är lärare, då är du också ledare och ska lära ut till andra så att andra får in rätt information. Sen finns de många ledarstilar att välja mellan. Fast jag tror inte att man väljer en ledarstil utan jag tror att man utvecklar en som man sedan använder i det sammanhanget. Jag kan t.ex. säga att jag kan agera olika i olika situationer. Eller vad tycker ni?

// Angelika Gustavsson